Billeder

Første længevarende stop i min søgen...

Første indtryk

Efter min ret skuffende oplevelse med Olympus C-770's manglende AF-assist, opgav jeg at prøve Canon S1 IS, da den har samme mangel.

Jeg valgte i stedet at prøve med dette kamera istedet, der er et af de få Olympus kameraer der har AF-assist. Derudover har det en opløsning på 5MP, en 4x zoomlinse (27mm-110mm) og en drejelig LCD skærm, der gør at man har flere muligheder, når man skal holde kameraet. En anden fordel er at det både kan benytte xD og CF I, II og Microdrive, hvilket giver en del flere valgmuligheder når der skal købes ekstra flashram.

Foreløbig har kameraet ikke skuffet mig, portrætter klarer det fint, også om aftenen (indtil videre ikke problemer med røde øjne), fiskebillederne går også fint og vidvinklen gør at jeg nemmere kan fotografere hele akvarier. Det eneste minus ved kameraet, er det første man bemærker - størrelsen. Det er et stort kamera, som man ikke lige kan putte i lommen. Ikke desto mindre besluttede jeg at jeg ville beholde dette.

Udseende og finish

Udover størrelsen, der skræmmer lidt ved første bekendtskab, er der ikke noget at udsætte på kameraets udseende og finish. Det er udført i hård plast, men det er særdeles robust og giver indtryk af god kvalitet. Ligesom flere andre har Olympus valgt at dække hullerne til strøm og USB med gummiflapper og det kan være lidt irriterende ind i mellem, men de er til gengæld også rimelig solide. En anden ting jeg ikke er begejstret for er nakkestroppen - jeg har gennem lang tid vænnet mig til en håndledsstrop og når jeg ikke har nakkestroppen om nakken, hænger den i alle mulige steder med risiko for at tabe kameraet. Jeg går udfra at jeg må vænne mig til altid at have stroppen om halsen.

Betjening

Kameraet er rimelig nemt at betjene, men det kræver lidt øvelse at huske alle de forskellige menuer og indstillinger. Tænd og sluk knappen er jeg ikke så glad for. Den sidder under programvælgeren og er ikke særlig nem at betjene. Søgeren har en ok størrelse og kan indstilles præcis til brugerens syn. Den flip-bare LCD skærm gør det nemt at tage billeder i næsten alle situationer, da man ikke altid behøver at holde kameraet foran sig i øjenhøjde. Der medfølger også en fjernbetjening så man kan tage billeder selv om man er et stykke fra kameraet, hvilket er meget rart, hvis man f.eks. skal tage gruppebilleder, hvor man selv er med.

Billedkvalitet

Der er ikke noget at udsætte på billedkvaliteten og størsteparten af billederne bliver skarpe med klare farver og masser af detaljer.

AF-assist

Kameraet har AF-assist, men i praksis har jeg den ofte slået den fra da den gør kameraet lidt langsommere til at stille skarpt, og kameraet klarer sig faktisk udemærket uden. Det er dog meget rart at have muligheden for at slå AF-assisten til hvis man har behov for det.

Kameraets hurtighed

Kameraet er generelt ganske hurtigt - når det er tændt kan du stort set skyde løs, uden at kameraet forsinker dig. Der er dog en lille ventetid ved hvert tredie billede hvis man skyder løs, jeg regner med at den tømmer sin interne hukommelse. Jeg har ikke oplevet nævneværdigt shutterlag eller andre irritationsmomenter i forhold til hastigheden.

Linsens hurtighed

Blænden er angivet til f2,8 til f4,8 og det er lige lovlig langsomt til akvariefotografering, men helt fint til stort set alle andre opgaver. Jeg er overbevist om at et kamera med mindre f-stop (større blændeåbning), som f.eks. Canon G6 der har f2,0 som laveste f-stop eller forgængeren fra Olympus, C-5050, der har f1,8 som laveste, ville være langt bedre egnet til akvariefotografering.
Kameraet klarer sig ok uden lys, men en lidt hurtigere linse ville have været godt.

Makro

Der er 2 makro indstillinger, en almindelig makro med mindste afstand på 20cm og en super makro med mindste afstand på 3cm. I super makro er linsen låst fast i ca. 2/3 zoom og blitzen er slået fra. Ved manual fokus kan man fokusere ned til almindelig makroafstand og der er også en mulighed for manual fokus i super makro mode. Man får dog aldrig selv lov til at bestemme om blitzen skal benyttes - det har Olympus bestemt (og det er jeg ikke helt tilfreds med, som du måske fornemmer). Makro funktionerne er generelt rigtig gode, og de fungerer godt i praksis.

Features

Der er massevis af features og indstillingsmuligheder, men efter min logik mangler der ofte lige det sidste, f.eks. gemmer kameraet de seneste indstillinger, hvilket i sig selv ikke er nogen ulempe, men der er ikke en mulighed for at vælge en point and shoot mode, som mange Canon kameraer og mit nye Pentax S5i har. Det gør at det bliver lidt mere besværligt når man er flere om at bruge kameraet. Der er 6 programmer, samt filmsekvenser og desuden blændeprioritering, lukkerprioritering og fuld manual. Derudover er der 4 Mymode programmer, hvor man selv kan vælge hvordan kameraet skal stå, og det er en rigtig god funktionalitet, der delvis opvejer for den førnævnte manglende point and shoot indstilling.

Batterikapacitet

Batteriet er et lithium-ion batteri, og den medfølgende lader kan kun lade batteriet alene, men til gengæld fylder den ikke ret meget. Batteriet er kraftigt og holder længe, jeg glemmer nogle gange at lade det op fordi det er ret sjældent det er nødvendigt. Jeg vil tro at man kan tage ca. 500 billeder med display og blitz på en ladning, og det er noget af det bedte jeg har prøvet. Batterikapaciteten er til UG!

Konklusion

Jeg har vikelig haft mine tvivl om jeg valgte rigtigt, men det er som med så meget andet at man skal have tid til at sætte sig ordentligt ind i tingene. Som point-and-shoot kamera er dette Olympus ikke nogen stjerne, men det bør heller ikke være drivkraften når man køber denne type kamera. Derimod træder kameraet virkelig i karakter når man begynder at lære alle indstillingerne at kende. Først efter små 500 billeder, fik jeg fornemmelsen for hvordan de forskellige indstillinger anvendes og der gik yderligere nogle måneder endnu inden jeg fik nogenlunde kontrol over det.

Næste step

Mine erfaringer med kameraet reducerede tvivlen til næsten ingenting, og planen var at købe en del udstyr, som teleconverter, blitz og filtre til linsen, men efter en rejse hvor jeg ikke tog kameraet med fordi det var for stort, besluttede jeg mig for at jeg ville have et digitalt spejlrefleks kamera, samt et lille rejse-kamera. Derfor valgte jeg at nøjes med et Kingston High Speed Elite Pro CF-kort på 1 GB og en taske. Jeg solgte mit C-5060 i marts 2005 kun ca. 9 måneder efter jeg købte det og derefter gik jeg på jagt efter et digitalt spejlrefleks, med Canon EOS 350D eller 20D, eller måske et Nikon D70 som aktuelle topkandidater. Valget faldt ud til fordel for Canon EOS 350D som på papiret giver bedst value for money.
Har du spørgsmål kan vi kontaktes her

Skrevet af Dragonden, 2007-11-16 22:11:18

Hjemmeside: ingen

Thank You! Good work - good site. I enjoy being here.

Svar: You're always welcome back...


Skrevet af Olsen, 2006-11-14 15:23:00

Hjemmeside: ingen

Jo, desværre vil jeg helt fraråde at købe Olympus. Efter at have undersøgt sagen nærmere den sidste uges tid - fandt jeg frem til at mit problem er et særdeles velkendt problem for Olympus. Deres elektronik fungerer simpelthen ikke godt nok. Men i stedet for at tilbagekalde deres kameraer - har de valgt at være tavse som graven og helt ignorere problemet. Læs evt. mere her. Surt show. :(

Svar: Som sagt forstår jeg dig godt, men jeg tror desværre flere af de store producenter har lavet lignende "svinestreger". Jeg har faktisk tidligere læst den annonce du refererer, men jeg havde ikke lige fanget at det var det problem du havde haft. Jeg oplevede ikke selv problemet med mit, men Olympus burde helt klart have valgt en mere forbrugervenlig politik i denne sag.


Skrevet af Olsen, 2006-11-09 12:41:52

Hjemmeside: ingen

Jeg købte dette kamera i november 2003. Med en pris på godt 6.500.- kr. forventede jeg et kvalitetsprodukt... men nu i 2006 er kameraet allerede i stykker. Der er åbenbart en chip i vælgeren som ikke kunne følge med. Reperationspris: 1.500.- kr. Kameraet er ellers behandlet/opbevaret/transporteret efter alle kunstent regler - men skidtet holder åbenbart ikke alligevel. Desværre - kan kun fraråde at købe Olympus produkter... :(

Svar: Det er lidt hårdt at fraråde Olympus generelt fordi du har oplevet et dårligt produkt, men du har da ret i at det er ærgerligt når et relativt dyrt kamera går i stykker efter 3 år. Desværre er det nok en af de ulemper der følger med når man går fra de analoge kameraer, som jo næsten kunne holde evigt og sjældent gik i stykker, til de digitale som er langt mere sårbare og i øvrigt lynhurtigt bliver forældede. Jeg håber at du trods alt har haft glæde af kameraet hidtil og også vil få det fremover hvis du får det repareret.